2014 m. vasario 2 d., sekmadienis

Trupininis pyragas

Jeigu manęs kas paklaustu, kokių dalykų, t.y. maisto produktų, aš nemėgstu, tai nesudvejojus pasakyčiau, kad juodųjų serbentų uogienė ir razinų. Tačiau net ir šiuos du dalykus galima reabilituoti: razinas gerai išmirkius rome, o apie juodųjų serbentų reabilitaciją pakalbėsiu tuojau pat :)

Mūsų namuose "netikėtai" atsirado juodųjų serbentų uogienės stiklainiukas, draugas mane užtikrino, kad ją valgys, jam skanu, bet... kažkaip stiklainiukas vis netuštėdamas stovėjo ir stovėjo :D Tada aš prisiminiau, kad juodųjų serbentų uogienę galima reabilituoti net gi labai skaniu būdu - iškepti trupininį pyragą! Nuo pat vaikystės trupininis pyragas man pats skaniausias su juodaisiais serbentais, nors šiaip man tos uogos smirdi katino šlapimu.... Taigi ėmiausi šio sunkaus reabilitacinio darbo, kurio rezultatas yra be galo skanus :) Mano mielasis, žinoma, visiškai tam neprieštaravo ir labai net džiaugėsi pagaliau iškepusiu pyragu :D

O šį receptą gavau iš savo mamytės, o ji šį receptą turi iš kažkokios senos "Lietuviški valgiai" ar tai panašiai pavadintos knygos :)

Trupininis pyragas (su juodaisiais serbentais)

Reikės: 

150 g sviesto
200 g cukraus
3 kiaušinių
500 g miltų
1 a.š. kepimo miltelių
1 a.š. vanilinio cukraus
0,5 l juodųjų serbentų uogienės

Gamyba:

Kambario temperatūros sviestą gerai išsukti su cukrumi ir vaniliniu cukrumi.
Po vieną sudėti kiaušinius ir gerai išsukti iki vientisos masės.
Miltus sumaišyti su kepimo milteliais ir supilti į sviesto - kiaušinių masę bei gerai išmaišyti - išminkyti.
Paruoštą tešlą įsukti į plėvelę ir bent 1 valandai įdėti į šaldiklį.
 
Tešlą padalinti į dvi nelygias dalis: didesnė dalis pyrago pagrindui, o mažesnė - trupiniams. Mažesniąją dalį dedame atgal į šaldytuvą.  
Tešla išklojame visą skardos dugną ir supilame mūsų uogienę (būtinai reikia tešla suformuoti kraštelius, kad neišbėgtų uogienė). Likusią tešlą burokine tarka užtarkuojame ant viršaus.
Pagamintą pyragą šauname į 190 laipsnių karštumo orkaitę ir kepame apie 40 min., kol įbedus pagaliuką, jį ištrauksime neaplipusį tešla.

Taip atrodo tik ką iškepęs pyragas. Labai skaniai kvepia ir jau iš karto jo norisi atsikąsti, bet jis skaniausias  pravėsęs, nes tada pyrago viršus įgauna tam tikro traškumo :)


Dar vienas šio pyrago privalumas, kad jis net ir trečią dieną yra toks pat skanus kaip ir pirmąją :)

Skanaus! ;)



Komentarų nėra:

Rašyti komentarą